Hummus domowej roboty – smaczny, zdrowy i tani element zrównoważonej diety

Hummus domowej roboty – smaczny, zdrowy i tani element zrównoważonej diety
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Domowy hummus może smakować lepiej niż ten ze sklepu. Przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut! 

Jak przygotować hummus? To bardzo proste!

Co zrobić z puszkami ciecierzycy, które zalegają nam w spiżarni? Pyszny hummus. Będziemy potrzebować zaledwie kilku składników: gotowanej ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy, soku z cytryny i soli. Wszystko razem należy zmiksować, następnie możemy dodać trochę przypraw, paprykę oraz oliwę z oliwy. Wszystko raz jeszcze przemieszać i danie gotowe!

Kilka dodatkowych rad

Należy pamiętać, że w przypadku domowego hummusu bardzo ważna jest jakość wykorzystanych produktów.

  • Ciecierzycę możesz ugotować samemu lub użyć gotowej, z puszki. Warto jednak mieć na uwadze, że nie każda puszka będzie miała ten sam skład. 
    • Jeżeli chcesz, żeby Twój hummus był bardziej kremowy, powinieneś po ugotowaniu obrać ciecierzycę i dopiero wtedy wrzucić ją do miksera.
  • Tahini – to po prostu pasta z prażonego sezamu, dostępna w najpopularniejszych marketach jak Lidl czy Biedronka.
    • Sezam jest bogaty w olej i dlatego z czasem może się popsuć – sprawdź więc datę przydatności tahini.

Co podawać z hummusem?

Hummus świetnie komponuje się z przypieczonym chlebem pita. Wystarczy wziąć trochę ciasta, pokroić je w łódeczki, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą, rozłożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 190°C przez 10 minut, obracając ciastka w połowie, aż będą chrupiące.

Hummus jest również wspaniałym dipem do krakersów lub surowych chrupiących warzyw, takich jak seler, czerwona papryka, marchewka i ogórki.

Czy hummus jest zdrowy?

W debacie publicznej bardzo często pojawiają się pytania odnośnie hummusu – czy jest zdrowy? Wysokokaloryczny? W pierwszej kolejności należy oddzielić te dwa pytania i odpowiedzieć na nie osobno.

Kaloryczny hummus

Trzeba przyznać, że nie jest to danie dla osób, które są na redukcji. Przyjmuje się, że w 100 gramach hummusu jest około 350 kalorii. Jednakże pomimo swojej wysokiej kaloryczności, jest on zarazem lekkostrawny i pozytywnie wpływa na procesy odchudzające. Można powiedzieć, że liczby są rekompensowane przez właściwości!

Zdrowy hummus

Jak się okazało, hummus jest prawdziwą kopalnią składników dla zdrowia. To źródło takich witamin jak: A, C, B, minerałów: cynku, magnezu i manganu potasu, selenu, sodu, miedzi, żelaza, wapnia itd. Samo już to powinno przekonać niedowiarków. Ale dołączymy jeszcze listę właściwości bezpośrednich:

  • przyspiesza odchudzanie,
  • reguluje poziom cukru,
  • działa przeciwanemicznie,
  • poprawia układ krążenia,
  • wpływa pozytywnie na stan kości,
  • ma ponadto właściwości: 
    • antynowotworowe,
    • antyzapalne,
    • przeciwprzeziębieniowe.

Zdj. główne: Christopher Alvarenga/unsplash.com

eskudero

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*