Domowy hummus może smakować lepiej niż ten ze sklepu. Przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut!
Co zrobić z puszkami ciecierzycy, które zalegają nam w spiżarni? Pyszny hummus. Będziemy potrzebować zaledwie kilku składników: gotowanej ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy, soku z cytryny i soli. Wszystko razem należy zmiksować, następnie możemy dodać trochę przypraw, paprykę oraz oliwę z oliwy. Wszystko raz jeszcze przemieszać i danie gotowe!
Należy pamiętać, że w przypadku domowego hummusu bardzo ważna jest jakość wykorzystanych produktów.
Hummus świetnie komponuje się z przypieczonym chlebem pita. Wystarczy wziąć trochę ciasta, pokroić je w łódeczki, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą, rozłożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 190°C przez 10 minut, obracając ciastka w połowie, aż będą chrupiące.
Hummus jest również wspaniałym dipem do krakersów lub surowych chrupiących warzyw, takich jak seler, czerwona papryka, marchewka i ogórki.
W debacie publicznej bardzo często pojawiają się pytania odnośnie hummusu – czy jest zdrowy? Wysokokaloryczny? W pierwszej kolejności należy oddzielić te dwa pytania i odpowiedzieć na nie osobno.
Trzeba przyznać, że nie jest to danie dla osób, które są na redukcji. Przyjmuje się, że w 100 gramach hummusu jest około 350 kalorii. Jednakże pomimo swojej wysokiej kaloryczności, jest on zarazem lekkostrawny i pozytywnie wpływa na procesy odchudzające. Można powiedzieć, że liczby są rekompensowane przez właściwości!
Jak się okazało, hummus jest prawdziwą kopalnią składników dla zdrowia. To źródło takich witamin jak: A, C, B, minerałów: cynku, magnezu i manganu potasu, selenu, sodu, miedzi, żelaza, wapnia itd. Samo już to powinno przekonać niedowiarków. Ale dołączymy jeszcze listę właściwości bezpośrednich:
Zdj. główne: Christopher Alvarenga/unsplash.com